Депутатите от Възраждане поискаха  да бъде създадена временна анкетна комисия,

...
Депутатите от Възраждане поискаха  да бъде създадена временна анкетна комисия,
Коментари Харесай

Възраждане, ГЕРБ и ДПС поискаха анкетна комисия за машинния вот

Депутатите от " Възраждане " поискаха  да бъде основана краткотрайна анкетна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия към машинното гласоподаване в изборите на 14 ноември. Като претекст биха посочени сериозни съмнения за достоверността на данните от вота, както и че в редица протоколи на секционни изборни комисии има разминаване на вота, регистриран от машините, и разписките в урните. Предложението беше комисията да ревизира два случайно определени многомандатни региона и да изготви отчет за три месеца. Идеята бе подкрепена от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Гласовете им обаче не бяха задоволителни, с цел да бъде призната. " За " бяха 100 депутати, а " срещу " - 132-ма.

Дебатът преди гласуването продължи близо два часа. По думите на Радомир Чолаков от ГЕРБ машинното гласоподаване провокирало сериозен стрес и напрежение в обществото. А съгласно Антоанета Цонева от „ Демократична България “ инспекция единствено в два изборни региона няма да покаже обективно картината. Решението в тази ситуация, съгласно нея, е промяна в изборната администрация. " Онова, което би трябвало да бъде направено, е не да преброим изборния резултат в два изборни региона, а би трябвало да стартираме сериозен, значителен диалог за реформирането на изборната администрация и обезпечаването на нейната самостоятелност и освобождение от 30-годишния партийно-квотен принцип ", сподели тя.

Искрен Митев от " Продължаваме промяната " и Атанас Атанасов от Демократична България упрекнаха " Възраждане " и ГЕРБ, че работят дружно. А от Политическа партия попитаха ГЕРБ за какво не са оспорвали резултатите от вота, щом имат сходни подозрения. А отговорът на някогашните ръководещи бе, че не са го сторили, тъй като милеели за страната.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи уточни, че той и сътрудниците му от групата ще поддържат основаването на анкетната комисия, както били направили с всички останали сходни оферти. Причината била, че машинното гласоподаване не давало нужните резултати във връзка с досегаемост, почтеност, бистрота.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР